Hoe jij je concentratiekracht direct kunt verhogen!

Concentreren is heel gemakkelijk als je je werk leuk vindt, als je je goed voelt en als je een duidelijk doel voor ogen hebt.

Maar soms is dit niet zo. Er zijn ook taken die je vervelend vindt, waar je tegenop ziet of die gewoon blijven liggen, omdat je er geen tijd voor hebt, zoals het lezen van vakbladen- of boeken.  Heel vervelend want juist dan moet je je goed kunnen concentreren.

Het belang van voldoende vocht wordt nog wel eens onderschat als je je goed wilt blijven focussen. Je lichaam bestaat voor 70% uit vocht. De vele wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan naar het effect van een tekort aan vocht op je hersenen laat overduidelijk een verband hiertussen zien. Voldoende vocht zorgt instant voor meer concentratie en meer alertheid.

Concentratiekracht of concentratieknoop?

Onze hersenen nemen maar 2% van ons hele lichaam in beslag en zijn ongeveer net zo groot als een gemiddelde bloemkool. Maar vergeleken met al onze andere organen en weefsels verbruiken onze hersenen 10 keer meer energie. Als jij je lichaam niet tijdig vol ‘tankt’ met vocht , dan gaat het lampje van je inwendige reservetank branden. En als je dan nog geen actie onderneemt, dan komt je concentratie volledig in de knoop! Je gaat je moe voelen en alles kost je 2x zoveel energie als gewoonlijk.

Wat is nu de beste brandstof voor je brein zodat jij  de hele dag vol gas kunt blijven geven?

5 simpele tips die je direct kunt toepassen!

 1. Neem direct na het opstaan één of twee glazen lauwwarm water met citroen- of limoensap en honing

  Waarom is dit nu zo belangrijk? Te weinig water in de ochtend kan ertoe leiden dat je geheugen direct al niet zo werkt als zou moeten. Drink dus voldoende. De citroen en de honing zorgen instant voor nog meer energie, waardoor je je optimaal kunt concentreren op taken die veel van je aandacht vragen.

 2. Drink pepermuntthee

  Pepermuntthee bevat in tegenstelling tot koffie geen cafeïne. Cafeine kan je korte tijd helpen om je beter te concentreren, maar je krijgt er al snel te veel van binnen. Te veel cafeïne werkt juist averechts, je kunt er onrustig en zenuwachtig van worden. De geur van pepermunt ontspant je, waardoor je beter in staat bent om goed te presteren. 

 3. Keep it simple: drink heet water

  Ja, zo simpel kan het zijn! Ook heet water zorgt voor algehele ontspanning. Veel mensen drinken pas als ze dorst krijgen, maar dan wel je eigenlijk al te laat. Wist je dat 2% vochtverlies al zorgt voor 20% minde concentratie? Neem elke 15 minuten een paar slokjes water en je komt fit en alert de dag door.

 4. Drink witte thee

  Witte thee zit vol met het aminozuur L- theanine. Door het drinken van dit aminozuur komen je hersenen tot rust. Als je tot rust komt, zenden je hersenen alphagolven uit. Dit zorgt voor een optimale focus. Je wordt er dus beslist niet slaperig van! Perfect om te drinken als je ‘s middags een cocncentratiedip hebt.
  Vind je witte thee een brug te ver? Drink dan groene thee. Dit is een goed alternatief, want groene thee heeft dezelfde goede eigenschappen.

 5. Maak een milkshake als ontbijt

  Waarom zou je een milkshake moeten drinken als ontbijt vraag je je misschien af. Het antwoord is simpel. Aan jouw zelf gemaakte milkshake kun je allerlei ingrediënten toevoegen die er samen voor zorgen dat je allerlei waardevolle voedingsstoffen binnen krijgt waardoor je vol energie aan je dag begint. Je kunt bijvoorbeeld bananen, diepvriesfruit, bladgroenten of rauwe cacao toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Let er wel op je niet overgevoelig bent voor melk. Neem dan amandelmelk of sojamelk.  Amandelmelk zit bomvol vitaminen en mineralen en is heel licht verteerbaar. Omdat er niet veel energie gaat naar het verteringsproces, houd jij juist weer meer energie over.

BONUSTIP VAN DE WEEK!

Deze tips werken echt, maar je moet het natuurlijk niet alleen lezen, maar ook gaan dóen!

 • Kies één tip die jou het meest aanspreekt en begin daar vandaag nog mee. Volgende week kies je dan een nieuwe tip die je gaat uitvoeren. Na 6 weken heb je alle tips gedaan en is het een gewoonte geworden, waardoor je bruist van de energie!

Ken je iemand die het ook leuk zou vinden om mijn concentratietips te ontvangen? Deel dit artikel dan met je netwerk!