Informatie-tsunami

Er komt steeds meer informatie op ons af. Als drukbezette kenniswerker of manager heb je vaak meer dan 3 uur leeswerk per dag.  Vaak begint dat al ´s ochtends vroeg. Even de nieuwsberichten lezen, de mails in je mailbox snel doorlezen om te checken of er iets bij zit wat direct je aandacht vraagt, dan nog even de stukken voor de vergadering van die dag doornemen en dat gaat zo maar door. Je leeswerk slurpt dagelijks veel van je tijd en je energie. En dit wordt alleen maar meer. In de afgelopen 20 jaar is de stroom aan informatie met een factor 20 toegenomen. Veel mensen proberen dit op te lossen door nóg harder te gaan werken. Maar het kan ook anders….

Wil jij tijd besparen?

Je werk kost je veel tijd en energie.

Het is logisch dat jij wilt dat dit dan ook daadwerkelijk het gewenste resultaat oplevert, maar wie zichzelf dag-in-dag-uit overwerkt, krijgt vaak een andere rekening gepresenteerd dan waar hij op had gehoopt. Te hard en te veel werken gaat ten koste van je productiviteit.  Dat is geen oplossing. Hoe ga je dan wel bereiken wat je wilt?

Keuzes
Het begint met keuzes maken.
Mensen die weten hoe het werkt, winden er geen doekjes om: je bent zelf verantwoordelijk voor de resultaten die je behaalt. Wat je doet of wat je niet doet is jou keuze.  Een grote groep mensen is geneigd om zaken maar uit te stellen als ze weinig tijd hebben. Die vakliteratuur of dat cursusboek laten ze dan eindeloos liggen, totdat er een dikke laag stof op zit, want ze hebben en krijgen nooit tijd daarvoor. Kinderen verzinnen smoesjes als ze geen zin hebben om een taak te doen en het kind in ons is nooit ver weg!

Verschil
Toch is er een groot verschil: je bent als volwassenen prima in staat om af te wegen wat nuttig is.

Doel
Het begint dus met keuzes maken, maar daar is wel discipline voor nodig. De vraag is dus: wil jij tijd besparen en ben je bereid om door te gaan totdat je je doel hebt bereikt? Wat gaat het je opleveren als je bijvoorbeeld 2x zo snel zou kunnen lezen?

Tips
Ik geef je in dit artikel 15 tips die je vandaag nog kunt toepassen en die direct je leessnelheid en je concentratie verhogen.

15 tips om sneller te lezen en direct tijd te besparen

  1. Drink, drink, drink

    70% van je lichaam bestaat uit water!
    Niet alleen bij warm weer of bij het sporten. Bij een vochttekort van meer dan 1,5% van je lichaamsgewicht krijg je dorst en dan ben je eigenlijk al te laat. Bij een vochtafname van 1 tot 1,5% functioneer je al minder goed.Als je voldoende drinkt, krijgen je hersenen meer zuurstof en worden afvalstoffen sneller afgevoerd wat noodzakelijk om je goed te kunnen concentreren.

  2. Lees met een “brede” blik

    De meeste mensen lezen alleen het woord dat ze direct voor zich zien, maar dat is maar 20% van wat je kunt zien. Als je op deze manier leest, lees je woord-voor-woord en dan zal je leessnelheid nooit hoger worden. Als je sneller wilt lezen, zul je ook moeten concentreren op het zien van de woorden die zich links, rechts, boven en onder van het midden bevinden.

  3. Gebruik een pen of potlood

    Als je wilt beginnen met sneller te lezen, kun je een pen of potlood gebruiken. Dit is de gemakkelijkste manier om je leessnelheid direct te verhogen. Met een pen of potlood kun je je ogen geleiden, zodat ze in een vloeiende beweging over de tekst gaan. Dit scheelt direct al veel tijd, want zonder geleiding moet je een regel vaker opnieuw lezen om te weten wat er staat.

  4. Maak de juiste beweging

    Als je je pen of potlood gebruikt om je ogen te geleiden, maak dan de beweging vanuit je vingers maken en niet vanuit je pols.

  5. Lees in een actieve leeshouding

    Sommige mensen lezen onderuitgezakt op hun stoel of in hun bed. Als je dit doet, dan staan je je rug en nek in een gebogen stand. Hierdoor kunnen je longen zich minder met lucht vullen en komt er ook minder zuurstof naar je hersenen, waardoor je concentratiekracht direct afneemt.

  6. Gebruik een leesplankje

    Als je boek of tekst plat voor je ligt, belast je je nek en schouders te veel. Hierdoor vermindert niet alleen de bloedtoevoer richting de hersenen, waardoor je concentratie vermindert, maar veelal ontstaan er allerlei lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn.

  7. Zorg voor voldoende (dag)licht

    Zorg voor een werkplek dicht bij een raam. Als er weinig licht op je tekst valt, dan moeten je ogen en oogspieren zich meer inspannen om de tekst te lezen. Dit zorgt voor vermoeidheid. Als je ‘s avonds werkt, zorgt dan voor een goede leeslamp.

  8. Focus als een laserstraal

    Als je sneller wilt lezen, zorg er dan voor dat je alle externe afleiders elimineert. Piepjes of andere geluiden halen je voortdurend uit je concentratieflow. Zet je telefoon dus op de vliegtuigstand en zoek een rustige werkplek waar je niet steeds wordt gestoord. Lees je ‘s avonds thuis? Zet dan de tv uit!

  9. Gebruik een metronoom

    Je leest gemakkelijker en sneller als je in een vast ritme leest. Download daarvoor een metronoomapp.

  10. Richt je aandacht op de bullseye

    Veel mensen denken dat ze een heel boek of alle tekst moeten lezen om de inhoud te begrijpen. Als je altijd alles leest, dan kost je dat natuurlijk heel veel tijd. Kostbare tijd die je jezelf kunt besparen als je van te voren bepaalt waarom je de tekst gaat lezen. Als je je doel hebt bepaald, lees dan alleen die stukken die je helpen om je doel te bereiken.

  11. Gebruik software ter ondersteuning

    Lezen vanaf een beeldscherm is vermoeiender voor je ogen, dan lezen uit een boek. Dit komt omdat de lichtbron zich achter de letters bevindt. Onze hersenen en ogen zijn hierop niet aangepast. Onze voorouders hoefden namelijk niet te kunnen lezen en al helemaal niet vanaf een computer. Zij gebruikten de zon als lichtbron. Dit zorgt ervoor dat lezen met daglicht of eventueel met een lamp die direct op de tekst schijnt, minder vermoeiend is.Als je veel vanaf een beeldscherm leest, dan is het raadzaam om daarvoor software te gebruiken, bijvoorbeeld F.lux. Dit  is een klein stukje software dat je gratis kunt downloaden en installeren. F.lux past de kleuren en de helderheid van je beeldscherm aan zodat het bij daglicht feller is dan ‘s avonds. Hierdoor krijg je minder pijn in je ogen en kun je teksten in het donker makkelijker lezen.  Als je kleurgevoelig werk moet doen, zoals fotobewerking, dan zet je  F.lux met één muisklik (even) uit.

  12. Maak een actieplan

    Noteer de titels van alle teksten/boeken die je echt wilt lezen en kom in actie!

Definitie van succes

Misschien denk je na het lezen van mijn tips, ja Brigitte, maar dit wist ik allemaal al. Compliment, dan weet je al aardig wat over sneller en gefocust lezen, maar dat betekent nog niet dat je dat dan ook doet. Tussen een plan maken en de uitvoering daarvan zit nog de hindernis van het stadium van de actie.

De kortste definitie van succes is: ” Begin vandaag!”  Dat klinkt simpel, maar toch lukt het de meeste mensen niet. Uitstellers zijn er in alle soorten en maten. Er zijn perfectionisten, piekeraars en werkverslaafden, maar zoals je weet komt van uitstel heel vaak afstel. Omdat ik graag wil dat je je doel bereikt, wil ik graag dat je vandaag nog in actie komt.

Ga jij de uitdaging aan? 
Denk groot over jezelf en stel het je voor wat het je oplevert als je je doel hebt bereikt. Hoeveel tijd ga jij dan besparen?

Sleutel voor succes

De sleutel voor succes, is keuzes maken. Maak kleine stappen. Als ga je vandaag maar één tip toepassen, dan verandert er al wat.

Meer weten?

Wil je meer weten over sneller en gefocust lezen en werken? Download dan mijn gratis e-book Speed up your brain.
Hierin geef ik je een stap-voor-stap methode om sneller te lezen en gefocust te werken.  

Vind je dit een nuttig artikel, deel het dan met je netwerk zodat zoveel mogelijk mensen profijt kunnen hebben van mijn tips.