Deze 4 sleutels leiden direct tot meer focus en succes! 

Leuke dingen doen we graag, vervelende klussen stellen we vaak zoveel mogelijk uit: bergen leeswerk doornemen, meer tijd besteden aan je marketing, een rommelkast opruimen, allerlei zaken afmaken die nog maar half af zijn…. Soms gaat het niet om een berg werk waar je maar niet toe komt, maar zie je ergens als een berg tegenop. Je weet dat je een klus hoognodig moet oppakken, maar het voelt ook voor je als ‘moeten’ en niet als ‘willen’.

Het lijkt misschien zo dat het je geen energie kost als je niet in actie komt, maar het tegendeel is waar. Alle die taken die niet afgemaakt zijn, vragen elke keer weer energie van je als je ermee wordt geconfronteerd. In je achterhoofd komt steeds de gedachte weer op aan wat je eigenlijk nog had moeten doen. Dit kost je veel energie en gaat ten koste van je focus.  Maar je zaken afrondt, dan geeft dat je een goed gevoel, nieuwe energie en kun je je voor de volle honderd procent weer focussen op andere taken.

Sleutels voor succes

Mensen die succes hebben, moeten hier doorgaans keihard voor werken. Het grootste verschil is echter dat ze bereid zijn om in actie te komen, ook als het gaat om minder leuke taken.
Zij zijn bereid om een prijs te betalen voor succes. Ze weten wat ze willen. Ze focussen zich voortdurend op de weg die leidt naar hun doel en laten zich door niets of niemand afleiden om dit te bereiken.

Jouw verlangen: wat wil jij dit jaar per se bereiken? Waar ligt jouw focus? Maak werk van je passie. Dáár liggen jouw sleutels voor succes.

1. WETEN WAT JE WILT (W)

Waarom begin je met sommige werkzaamheden direct en stel je andere zoveel mogelijk uit?  Natuurlijk kan ik je daar ook het antwoord niet precies op geven, maar vaak heeft het ermee te maken dat je het gevoel hebt dat je iets MOET.  Mensen zijn in het algemeen allergisch voor het gevoel dat ze iets ‘moeten’.

Focus je eerst op wat je WILT. Weten wat je wilt, is je 1e sleutel voor focus en succes. 

Alles wat je wilt bereiken, staat of valt met ACTIE.  Wat wil jij bereiken en hoe ga je dat doen? Wil je meer vrije tijd voor jezelf, wil je meer klanten krijgen, wil je je beter kunnen focussen op je werk? Welke actie ga je ondernemen? Zie de stappen die je moet nemen als jouw KEUZE,  als kansen. Zet jezelf in de juiste mindset.

Als je je werkzaamheden door een zwarte bril bekijkt, dan ga je er ook als een berg tegenop zien. Probeer dus eens door een grijze of misschien zelfs wel een witte bril te kijken. Doelen stellen helpt je hierbij.

2. DOELEN STELLEN (DS)

Als je eenmaal weet wat je wilt, maak dan van dit verlangen je motor, dan is je doel veel gemakkelijker om iets te bereiken. Wil je de marathon van New York gaan lopen? Dan weet je dat trainen noodzakelijk is, maar het zal niet altijd even leuk zijn. Je bent moe of  het regent of je hebt gewoon geen zin…..Toch doe je het, want je bent gemotiveerd en je hebt dat doel: je wilt die 42 kilometer en 195 meter gaan uitlopen.

Zo is het eigenlijk ook met je werkzaamheden. Focus op wat je wilt en stel jezelf dagelijks een doel. Welke actie(s) ga je die dag ondernemen? Ga je 10 bladzijden lezen uit dat boek dat ligt te verstoffen? Ga je een boost geven aan je acquisitie?  Ga je dagelijks posten op Facebook? Of ga je misschien een webinar geven?

Doelen stellen is je 2e sleutel voor focus en succes.

3. PRIORITEITEN STELLEN (P)

Als je je doelen wilt bereiken, moet je actie gaan ondernemen. Om te beslissen op welk doelen en acties je je het eerst gaat richten, moet je jezelf prioriteiten stellen.
Een handig en veel gebruikt hulpmiddel hierbij is de prioriteitenmatrix van Stephen Covey.  Covey is een Amerikaanse schrijver vele boeken heeft geschreven over focus en timemanagement.
De matrix van Covey is verdeeld in vier kwadranten en wordt vaak gebruikt om aan te geven wat urgent is en wat niet urgent is voor je.

Prioriteiten stellen is je 3e sleutel voor focus en succes.

Belangrijk of dringend ?

Belangrijke taken

Een taak is belangrijk als hij je helpt je doel te behalen. Pas als je jezelf een doel hebt gesteld, kun je pas beoordelen of die taak werkelijk belangrijk voor je is.

Veel belangrijke taken hebben leveren je pas na een tijdje iets op.  Als je jezelf uitdaagt om die marathon te lopen, kun je dat vast ook nog niet na een weekje trainen! De matrix kan je helpen je eraan te herinneren welke acties ervoor zorgen dat je je doel dit jaar echt bereikt.

Dringende taken

Een taak wordt dringend genoemd als hij direct actie vereist. Een potentiële klant vraagt je of je hem voor 10.00 uur wilt bellen. Het gaat om een belangrijke zakelijke deal, waarmee je veel geld kunt verdienen. Deze taak is dringend en ook belangrijk voor je.

‘Dringend’ betekent dus in ieder geval dat je weinig tijd hebt om actie te ondernemen, maar het hoeft niet te betekenen dat de taak ook belangrijk is.

Hoe belangrijk iets voor je is, heeft te maken met je doel, of iets dringend is, hangt af van de tijd die je ervoor hebt.

Jouw probleem of zijn/haar probleem?

Alle taken die je afleiden van je doel, zijn onbelangrijke taken voor je.  Natuurlijk is er niets op tegen als je een goede zakenrelatie, een klant of een vriend eens op het laatste moment helpt, máár als je dit vaak doet, dan ben je eigenlijk het brandje van anderen aan het blussen!

Mensen gaan soms ook van je verwachten dat jij zijn/haar problemen wel even op zult lossen met als resultaat dat je om de haverklap wordt gestoord voor zaken die voor jou dringend zijnje wilt hem of  haar wel even helpen, maar ze zijn niet niet belangrijk voor je. Ze dragen niets bij aan het bereiken van je eigen doelstellingen.

Juiste mindset

Als je doelstellingen wilt bereiken, dan moet je bereid zijn om te doen wat nodig is. Dan moet je vandaag nog actie gaan ondernemen. Hoe zou het voor je zijn als je uit je comfortzone komt? Wat gaat dit je opleveren? Al je succes begint met één wens, met één doel, met één actie. Verandering is een keuze. Wordt het ook jouw keuze?

Als je ervoor kiest om je te focussen op je doel en vanuit nieuwe inzichten de stappen te maken die daarvoor nodig zijn, dan is het kwadrant van niet-belangrijke, niet-urgente acties een no-go area.

4. ACTIE ONDERNEMEN (A)

Je hebt gekozen voor verandering, je bent gefocust, je weet wat je wilt en je stelt jezelf doelen. Geweldig, want dat is al veel meer dan de meeste mensen doen. Nu moet je je doel nog gaan bereiken. Het is een prima begin om  groots te dénken, maar realiseer jezelf dat het nog steeds dénken is. Je moet nu ACTIE ondernemen! Deel je doel op in subdoelen, zet kleine stappen.

Vraag hulp aan experts als je die nodig denkt te hebben. Investeer in jezelf. Dat betaalt zich later dubbel en dwars terug. 

W+ DS + P + A= GEWENST RESULTAAT 

Weet wat je wilt, stel jezelf doelen.  Zie het als een sportieve uitdaging en gá ervoor. Focus je op het eindresultaat. Droom, denk en doe!

Is dit voor jou een nuttig artikel? Geef je reactie hieronder!