Eat that frog! 

We hebben allemaal van die taken waar we als een berg tegenop zien. Die klussen die je het liefst nog even wil parkeren of voor je uit wilt schuiven. Pas als de deadline eraan komt, begin je eraan en dan hoop je dat het vanzelf wel goed komt!

Helaas werkt dat niet zo. Heel vaak komt van uitstel dan afstel en in je achterhoofd blijft zo’n stom onafgemaakt taakje de hele dag aanwezig. Je moet er tenslotte toch een keer aan beginnen.

Tip van Mark Twain

“Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.”

Mark Twain gaf ooit de tip dat als je elke ochtend op je werk meteen zo’n levende kikker eet, je de rest van de dag zeker weet dat je de vervelendste taak die je je kunt voorstellen al hebt gedaan. Dit geeft je veel voldoening en een goed gevoel voor de rest van de dag. Bovendien weet je dat hierna alle taken daarna steeds leuker worden .

Ook is het zo dat ons brein taken die onafgemaakt zijn beter onthoudt dan andere taken.  Als je vervelende taken maar voor je uit blijft schuiven, dan blijft die kikker dus de hele dag in je hoofd kwaken. Dit zorgt ervoor dat je je niet optimaal kunt focussen op een andere veel belangrijkere taak. Met dit in je achterhoofd is de kans dat je een lastige taak uitstelt een stuk kleiner geworden.

Boek Brian Tracy: Eat That Frog!

Timemanagement goeroe Brian Tracy legt in zijn boek “Eat that frog” uit wat je kunt doen als je last hebt van taken waar je maar niet aan toekomt en waarom het belangrijk is dat je dit voorkomt.

Volgens Tracey blijken de taken die je voor je uitschuift  namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben.  Succesvolle mensen proberen volgens hem niet álles proberen te doen. Ze kiezen alleen voor de belangrijkste werkzaamheden.

Een befaamde uitspraak van hem is: “Eén van de meest nutteloze tijdsbestedingen is iets doen wat helemaal niet gedaan hoeft te worden en dat dan ook nog heel goed doen!” In zijn boek geeft hij 21 praktische stappen om te leren hoe je kunt  stoppen met uitstellen. Maar de basis is dus eigenlijk doodsimpel: begin je werkdag met het eten van zo’n kikker!

Tracy heeft  twee regels voor het eten van Kikkers:
1. Als je 2 kikkers moet eten, eet dan eerst de lelijkste op;
Als je meer belangrijke taken hebt die je moet doen, begin dat met het vervelendste klus. Dit is de taak waar je die dag het meest tegenop ziet of je die al lang had kunnen doen, maar steeds maar blijft uitstellen. Daarna begin je aan de tweede kikker.
2. Als je dan toch een levende kikker moet eten, heeft het geen zin om er lang naar te kijken;
Maak er een gewoonte van om ’s ochtends als eerste die kikker te eten en slik hem eerst door te werken , voordat je aan iets anders gaat beginnen. Als de taak te groot is voor één werkdag, verdeel hem dan in subtaken en maak daarvan een ‘to do’ lijst.  Start elke dag met één van deze subtaken en plan daarvoor direct tijd in. Dit kan een kwartier, een half uur of een uur zijn, maar plan die tijd wel dagelijks in. Bijna niets is productiever en motiveert meer als het afvinken van werkzaamheden die van  je ´to do´lijst verplaatst kunnen worden naar de ´have done´ lijst. 


Veel succes deze week en al volg je maar één tip op, dan zul je merken dat dit direct al resultaat geeft!

Uitstelgedrag

Schuif jij taken steeds voor je uit? Wat doe je er nu aan? Geef je reactie in het veld onderaan deze pagina!

De inspiratie voor dit blogartikel komt uit het boek “Eat that frog” van Brian Tracy.

Brigitte Burmanjer