Snel afgeleid, dan is dit de oplossing!

Herken je deze situatie: je zit aan het eind van de middag in een vergadering en je manager bespreekt net de uitvoering van het nieuwe projectplan. Je weet natuurlijk dat het belangrijk is om alle alle afspraken goed in je op te nemen zodat de uitvoering soepel gaat verlopen, maar je gedachten dwalen af naar vanavond, want je moet nog een paar zaken regelen. Je gaat morgen een nieuwe schutting zetten met de buurman, maar gisteren hoorde je plotseling dat de tuinman je niet kon helpen om alle boomwortels te verwijderen. Je hebt nu niet alleen minder hulp, maar je zit nu ook nog zonder voldoende gereedschap…..

Aandacht

Dat wordt straks dus even googelen, want het moét morgen in orde zijn. Je probeert je aandacht weer te richten en hoopt dat de vergadering niet uitloopt, want dan heb je nog wat extra tijd om vanavond voor negen uur alles te hebben geregeld. Je kijkt even naar je collega naast je en die lijkt ook moeite te hebben zich te focussen, want je ziet hem gedachteloos allerlei krabbeltjes zetten bij de handouts van de presentatie. Je richt je aandacht weer snel op het verhaal van je manager en je realiseert je dat je een heel stuk hebt gemist….

Afleiding

Als je mensen vraagt of ze snel zijn afgeleid tijdens presentaties en vergaderingen, dan antwoordt 95% daarop met ‘ja’. Je kunnen focussen is echter een voorwaarde om informatie goed en snel in je op te kunnen nemen, maar juist als je moet luisteren ben je vaak snel afgeleid.  Je hebt gewoon simpelweg te veel tijd over om aan andere dingen te denken.

De spreeksnelheid van je manager of je klant is een stuk lager dan jouw denksnelheid. Jouw spreeksnelheid ligt tussen de 140 en 160 woorden per minuut en je denksnelheid tussen de 800 en 1400 woorden per minuut. Je brein heeft dus een enorme overcapaciteit.  Hierdoor ligt afleiding gemakkelijk op de loer.

Vergelijk het met autorijden. Als je op de ‘automatische piloot’ rijdt, lijkt het soms ook of je hele stukken weg niet hebt gezien, want je dacht op dat moment aan iets anders. Als je bijvoorbeeld dwars door Palermo of een andere drukke stad moet rijden, dan heb je echt geen tijd aan iets anders te denken. En geloof me, ik spreek uit ervaring!

Aandacht richten

Waarschijnlijk geef je zelf ook wel eens een presentatie of misschien heb je ook wel eens een pitch gehouden voor een mogelijke klant.  Als je erop let, dan zul je zien dat je luisteraar ook vaak van die kleine krabbels maakt, net zoals je je collega zag doen tijdens de vergadering.  Je vraagt je dan misschien af of jouw verhaal niet boeit en je ergert je er misschien zelfs wel aan. Het zou toch wel van enige beleefdheid getuigen als de aandacht op jou én jouw verhaal werd gericht in plaats van op die ‘nutteloze’ tekeningetjes.

Maar misschien herken je het ook wel. Veel mensen doen dit ook als ze een telefoongesprek voeren. Het lijken dan wel nutteloze tekeningetjes, maar ze hebben wel degelijk een functie. Ze zorgen er juist voor dat ze de overcapaciteit van je brein opvullen, waardoor je je béter kunt focussen. Die krabbels, droedels of in het Engels doodles, die voorkomen dat je gaat dagdromen.

Bij dagdromen werken de betrokken hersendelen op volle capaciteit waardoor je geen denkcapaciteit meer over hebt voor iets anders. Bij dagdromen kun je dus niet tegelijkertijd je aandacht richten op iets anders.

Waarom doodles wél werken

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben je hersenen veel overcapaciteit als je naar het verhaal van iemand moet luisteren. Als je geen gebruik maakt van deze overcapaciteit, dan droom je weg en behoor je dus tot die 95% voor wie dat ook geldt.  Het gevolg is dan dat je hele stukken van het verhaal mist. Bij dagdromen doe je namelijk geen beroep op je óvercapaciteit, maar bij dagdromen werkt het netwerk van je hersencellen op volle kracht.  Bij doodles is dat anders.  Die zorgen er juist voor dat je je optimaal kunt focussen.

Onderzoek universiteit Plymouth

Uit onderzoek van de Universiteit van Plymouth  blijkt dat mensen die tijdens vergaderingen of presentaties krabbels of tekeningetje maken zich juist beter kunnen focussen. Zij namen de informatie niet alleen 29% beter op, maar ze konden die ook weer beter reproduceren. Hiervoor is een eenvoudige verklaring. Doodles maken is eenvoudig en ze doen maar weinig beroep op je denkcapaciteit, maar ze vragen wel genoeg denkcapaciteit om ervoor te zorgen dat je geen afleidende gedachten hebt.

Cirkels, vierkantjes, pijltjes of gewoon krabbeltjes 

Sommige mensen vragen zich af of er nog ‘richtlijnen’ zijn om de doodlen. Maak je geen zorgen: doodles maken gaat eigenlijk ‘vanzelf’.  Je hoeft geen speciaal tekentalent te hebben of een creatief wonder op twee benen te zijn. Droedelen zijn gedachteloze tekeningetjes. Ze komen vanzelf in je op. Het kan dus van alles zijn. Juist daarom werken ze. Het maakt dus niet uit wat je ‘tekent’.De meest voorkomende droedels zijn:  oogjes, poppetjes, cirkels, vierkantjes, pijltjes en bloemetjes.

Voordelen: beter weten en niet meer vergeten! 

De voordelen van doodles maken zijn echt heel groot. Je maakt gebruik van de maximale capaciteit van je brein, je kunt je hierdoor beter focussen , je neemt (complexe) informatie sneller en beter op, je bent beter in staat die informatie ook weer te reproduceren, je hoeft je daarvoor minder in te spannen én je verveelt je nooit meer.  Elke meeting, vergadering of presentatie wordt op deze manier een soort feestje, maar dan zonder de kater achteraf!

 Vind  je dit een nuttig artikel? Deel dit dan met je netwerk.  Dat kunnen zoveel mogelijk mensen hier hun voordeel mee doen.